När en skilsmässa ansöks om och beviljas finns det några steg som måste genomföras innan den är fullständigt avslutad. Det är inte ovanligt att det kan ta tid innan en skilsmässa blir slutligt avgjord. I denna text kommer vi att titta på stegen som behöver tas för att fullfölja en skilsmässa och vad som menas med att en skilsmässa har laga kraft.
Fullfölja en skilsmässa
En skilsmässa ansöks om genom en ansökan till tingsrätten. När ansökan har inkommit och prövats av tingsrätten utfärdas ett interimistiskt beslut om att parterna ska leva separerade och om äktenskapet upplöses. Detta innebär att parterna inte längre är gifta och kan gifta om sig med någon annan.
Det finns dock flera saker som måste göras innan en skilsmässa är slutgiltigt avslutad. Dessa steg inkluderar bland annat följande:
Fastställande av bodelning:
Innan skilsmässan kan bli slutgiltig behöver parterna komma överens om hur den gemensamma egendomen ska delas upp mellan dem. Om parterna inte kan komma överens kan tingsrätten besluta om bodelningen. När bodelningen har genomförts och godkänts av båda parterna, kan den överklagas till tingsrätten inom tre veckor.
Fastställande av underhåll:
Om parterna har barn tillsammans behöver underhåll fastställas för barnen. Om en av parterna har behov av underhåll från den andra parten, t.ex. på grund av ojämna inkomster eller ojämlik fördelning av egendom, behöver detta också fastställas. Om parterna inte kan komma överens om underhåll kan tingsrätten besluta om detta.
Fastställande av vårdnad och umgänge:
Om parterna har barn tillsammans behöver vårdnad och umgänge fastställas. Om parterna inte kan komma överens om vårdnad och umgänge kan tingsrätten besluta om detta.
När alla ovanstående steg har genomförts och godkänts är skilsmässan redo att bli slutligt avslutad.
Laga kraft
När en skilsmässa har genomförts och godkänts av tingsrätten är det viktigt att notera att det finns en tid för överklagande. Om en av parterna är oense med beslutet kan denne överklaga till en högre instans, t.ex. hovrätten eller högsta domstolen. Tiden för överklagande varierar beroende på vilket beslut det gäller.
När tiden för överklagande har gått ut och ingen av parterna har överklagat beslutet anses skilsmässan ha fått laga kraft. Detta inner att beslutet har blivit slutgiltigt och kan inte längre överklagas. Det är först när en skilsmässa har fått laga kraft som man kan säga att den är helt genomförd.
Att en skilsmässa har fått laga kraft innebär också att parterna nu har ett slutgiltigt ansvar för de ekonomiska aspekterna av skilsmässan. Det innebär att de måste uppfylla de förpliktelser som fastställts i bodelning, underhåll och eventuellt vårdnad och umgänge. Det är därför viktigt att parterna noga överväger alla ekonomiska aspekter av skilsmässan, och att de får adekvat rådgivning för att ta välgrundade beslut.
Skillsmässa och ekonomi
En skilsmässa kan ha en stor påverkan på parternas ekonomiska situation. Det är därför viktigt att bodelningen görs på ett rättvist sätt, där parternas ekonomiska situation och behov tas hänsyn till. Om parterna har gemensamma skulder måste dessa också delas upp mellan dem. Om det inte går att komma överens om hur skulderna ska fördelas kan tingsrätten besluta om fördelningen.
Om en av parterna har skulder på egen hand, t.ex. kreditkortsskulder, lån eller hyresskulder, är det viktigt att klargöra vem som ansvarar för dessa skulder efter skilsmässan. Om skulderna är enskild egendom, dvs. att de inte ingår i bodelningen, så är det den personen som har skulderna som ansvarar för dem även efter skilsmässan. Om skulderna är gemensamma är båda parterna ansvariga för att betala av dem.
Vem får bo kvar vid skilsmässa?
Vid en skilsmässa kan frågan om vem som ska få bo kvar i hemmet bli en konflikt. Om parterna inte kan komma överens om vem som ska bo kvar i hemmet kan tingsrätten besluta om detta. Tingsrätten tar hänsyn till faktorer som vem som har störst behov av att bo kvar i hemmet, t.ex. på grund av att hen har vårdnaden om barnen, vem som har större ekonomiskt behov av att bo kvar i hemmet, samt vilken part som har störst möjlighet att hitta en ny bostad.
Ensikld egendom vid skilsmässa
Enskild egendom är egendom som inte ingår i bodelningen. Det kan t.ex. vara egendom som en av parterna hade innan äktenskapet, eller som de fått som gåva eller arv. Om enskild egendom har sålts under äktenskapet, eller om den har använts på ett sätt som gör att den har blivit gemensam egendom, kan den dock ingå i bodelningen.