Skilsmässan är en process som kan vara mycket utmanande och stressande för alla inblandade. Det finns dock några saker som kan underlätta och hjälpa till att göra processen smidigare. Nedan följer några råd och tips om vad som är viktigt att tänka på vid skilsmässa och hur man kan gå tillväga för att få hjälp och stöd.
Hur går en skilsmässa till?
En skilsmässa inleds vanligtvis med en ansökan om skilsmässa. Antingen kan båda parterna ansöka gemensamt eller så kan en part ansöka på egen hand. I ansökan ska man ange vilka äktenskapsbrott som ligger till grund för skilsmässan, vilka eventuella överenskommelser som har gjorts om exempelvis bodelning och vårdnad om barn, samt om det finns minderåriga barn inblandade. Efter att ansökan har lämnats in till tingsrätten kan det ta upp till sex månader innan skilsmässan blir slutgiltig.
Vad gäller vid skilsmässa?
Vid en skilsmässa måste man göra upp om flera olika saker, såsom bodelning och eventuell vårdnad om barn. En bodelning innebär att man delar upp gemensam egendom, vilket kan vara komplicerat om man exempelvis äger en bostad eller har en gemensam företagsverksamhet. Vid en bodelning måste man även ta hänsyn till eventuella skulder och avtal som ingåtts under äktenskapet.
Om det finns minderåriga barn inblandade måste man även komma överens om vårdnad, boende och umgänge. Det är viktigt att tänka på att barnets bästa alltid ska sättas främst och att det är viktigt att försöka komma överens om en lösning som fungerar för alla parter. Om man inte kan komma överens om vårdnad och umgänge kan man vända sig till familjerätten för att få hjälp.
Att tänka på vid skilsmässa
En skilsmässa kan vara en mycket svår och känslomässig period i livet, och det är viktigt att ta hand om sig själv och sina känslor under denna tid. Att prata med vänner, familj eller en professionell terapeut kan hjälpa till att bearbeta känslor och tankar som kan uppstå under denna period. Det är också viktigt att försöka vara så ärlig och öppen som möjligt med sin partner, särskilt om det finns gemensamma barn inblandade.
Hjälp vid skilsmässa
Att gå igenom en skilsmässa är en av de mest utmanande och stressande livshändelserna som en person kan uppleva. Det är inte bara en fråga om att bryta upp ett äktenskap, utan också en stor förändring i ens livsstil, vardag och framtidsplaner. För att hantera detta är det viktigt att få hjälp och stöd från olika håll. Nedan följer några råd och tips om hur man går tillväga vid en skilsmässa.
Hur går en skilsmässa till?
En skilsmässa går till på följande sätt. Först och främst måste man ansöka om skilsmässa. Ansökan görs till tingsrätten i den kommun där man är folkbokförd. Det finns två typer av skilsmässa, den ena är att man är överens om skilsmässan, den andra är att man är oeniga. Om man är överens om skilsmässan och har barn under 16 år måste man lämna in en överenskommelse om vårdnad, boende och umgänge för barnen. Om man är oeniga måste man i stället lämna in en stämningsansökan där man begär att tingsrätten ska avgöra tvisten.
När man har lämnat in ansökan om skilsmässa kommer tingsrätten att utfärda en så kallad betänketid på sex månader. Under denna tid kan man ångra sin ansökan om man så önskar. Om man har barn under 16 år måste man också delta i en föräldrautbildning som syftar till att hjälpa föräldrar att samarbeta och kommunicera med varandra efter skilsmässan. När betänketiden har gått ut och om man fortfarande vill skiljas, kommer tingsrätten att meddela att äktenskapet är upplöst och att skilsmässan har vunnit laga kraft.
Vad gäller vid skilsmässa?
Vid skilsmässa finns det många regler och lagar som gäller, särskilt när det gäller fördelning av tillgångar och bodelning. Om man har gemensamma tillgångar och skulder måste dessa fördelas mellan makarna enligt lagen om giftorätt. Det är viktigt att man har god kännedom om dessa regler och att man har tillgång till juridisk rådgivning för att undvika att man gör något som kan leda till en ojämlik fördelning.
En annan viktig fråga som gäller vid skilsmässa är vårdnad om barnen. Det är viktigt att man tar hänsyn till barnens behov och önskemål när man bestämmer om vårdnad, boende och umgänge. Om man inte kan komma överens om detta måste man söka hjälp av en familjerättslig domstol.